12/01/2008

Lı gund, 1995, hıbra çini, 20x30 cm.


11 comments:

fOTIS said...

Πως να σχολιάσω αν δεν καταλαβαίνω λέξη?
Πάντως τα έργα σου είναι γεμάτα ευαισθησία...
Καλά να περνάς και καλή επιστροφή.

Serhad Bapir said...

Αγαπητέ Φώτη,
Ευχαριστώ για τα ωραία σου λόγια. Όντος δεν μπορείς να καταλάβεις τα κουρδικά, αλλά μπόρεσες να «διαβάσεις» τα έργα μου. Το συγκεκριμένο έργο λέγεται «Στο χωρίο, 1995, σινική μελάνι, 20χ30 εκ.»
Να είσαι καλά

fOTIS said...

serhad, να είσαι καλά.
αφού μιλάς και γράφεις ελληνικά, γιατί λείπουν από το blog σου.
Εννοώ ότι το κοινό σου θα μπορούσε να ήταν και οι δικοί μου, συμπατριώτες πέρα από τους Κούρδους όπου γης.

χαιρετίσματα στους φίλους σου
να θυμάστε οτι οι Αμερικανοί πρώτα τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν...
καλή σας μέρα

fOTIS said...

να προσθέσω ότι ο πίνακας σου μεταφέρει το κλίμα της ελλαδας του μεσοπολέμου όπου οι Μικρασιάτες πρόσφυγες παρουσίαζαν - ήταν ακριβώς το 'θέμα' του πίνακα σου.
Υπάρχουν πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σχετικές, με περισσότερα μέλη της οικογένειας συνήθως, διότι διασώθηκαν αρκετοί.
είχαν καλύτερη τύχη από τους πατριώτες σου...

Serhad Bapir said...

Αγαπητέ Φώτη,
Εδώ και 20 μέρες είμαι bloger, δηλαδή είμαι αρχάριος. Σε ένα blog ταυτόχρονα η χρήση των ελληνικών και κουρδικών ίσως θα ήταν δύσχρηστο. Στο μέλλον ίσως να δημιουργήσω ένα αντίστοιχο blog με την ελληνική γλώσσα.
Να είσαι καλά για τις παρατηρήσεις σου.
Serhad.

Anonymous said...

Μου θυμίζει το παλαιό χωρίο μας που το κατάστρεψε ο Σαντάμ Χουσσεΐν.
Τώρα το βλέπω μόνο σε φωτογραφίες και στα όνειρά μου.

Mr. Fotis,
Kαι εμεις σαν Κούρδοι κοιταμε πρωτα τα συνφεροντα μας και μετα εξηγιομαστε.
Μήπως είναι η Ελλάδα καλήτερη απο την Αμερική ???

Παντός οι Αμερικάνοι μας απελευθέρωσαν απο τον Σαντάμ Χουσσεΐν.

Rêz û silav bo kek Serhad Bapîr!!!

Dîndar Koçer

fOTIS said...

Dîndar Koçer, αυτό ακριβώς πιστεύω και τονίζω.
Τα δικά σου συμφέροντα προέχουν και αν οι Αμερικανοί συνέβαλαν στην απελευθέρωση του Κουρδιστάν, αναγνωρίστε το χρέος σας και φροντίστε να πληρωθεί, για να είστε άνετοι και να μην χρωστάτε πουθενά.
καλή σας ημέρα...

Serhad Bapir said...

Kekê Dindar Koçer,
Jı ber ku ev cara pêşiye ku Kurdeki jı Yunanistanê seri lı bloga mın da û şıroveya xwe nıvisi, ez kêfxweş bûm. Hêvidarım ku bloga mın bala te dıkşine ser xwe. Ku blogeki te ji hebe, jı kerema xwe ra navnişana wê jı mın ra bışine. Xwıya dıke ku tu jı başûrê Kurdıstanê yi, gelo tu jı kijan bajarê yi? Her wusa nıha lı Athina’yê da dımini an lı bajareki dın?
Sılavên xwe jı te ra dışinım, hêvidarım ku her dılgeş û berhemdar bi.
Serhad Bapir.

Serhad Bapir said...

Αγαπητέ Φώτη,
Οι Κούρδοι, σήμερα ίσως είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο που δεν έχουν την ελεύθερη πατρίδα και το κράτος. Αυτό είναι έτσι όχι επειδή οι Κούρδοι δεν αγαπάνε την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, αντιθέτως οι Κούρδοι στον 19ο αιώνα αλλά κύριος στον 20ο αιώνα αδιάκοπα, με μεγάλες θυσίες αγωνίστηκαν για το αυτονόητο δικαίωμα τους, για την ελευθερία και αυτοδιάθεση τους. Όμως οι Κούρδοι είχαν ισχυρούς εχθρούς και καθόλου φίλους και συμμάχους. Τώρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την χρεοκοπία του Ανατολικού Μπλοκ, οι καιροί αλλάξανε και έχουμε καινούριες αναδιατάξεις και ισορροπίες στην περιοχή. Η Τουρκία έχασε δραματικά «την μεγάλη σημασία »που είχε για το Δυτικό Κόσμο. Δεν υπήρχε πια «ο κομμουνιστικός κίνδυνος » για τις δυτικές καπιταλιστικές χώρες και δεν χρειαζόντουσαν πια συμμαχία με ένα δικτατορικό καθεστώς όπως την Τουρκία.
Σε αυτή την νέα εποχή οι Κούρδοι του ιρακοκρατούμενου τμήματος του Κουρδιστάν στάθηκαν ποιο έξυπνοι από εμάς τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου τμήματος του Κουρδιστάν (εμείς δυστυχώς ξεμυαλιστήκαμε από την κομμουνιστική ιδεολογία και της «αντί ιμπεριαλιστικής» φρασεολογίας ) και για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν συμμάχησαν με την Αμερική. Σε αυτή την συμμαχία (που είχε ξεκινήσει από το 1991 και το 2003 αναβαθμίσθηκε) καθένας είχε τους δικούς τους λόγους. Εμείς οι Κούρδοι απαλλαχτήκαμε από ένα καθεστώς που εφάρμοσε γενοκτονίες (ακόμα και με χημικά όπλα) εις βάρος μας. Με αυτό τον τρόπο το άδικο καθεστώς στη Μέση Ανατολή που βασιζότανε στην υποδούλωση των Κουρδών ράγισε οριστικά. Οι Κούρδοι εξασφάλισαν για το Ιράκ ένα ομοσπονδιακό σύστημα, το Κουρδιστάν «του Ιράκ» έγινε ένα ομόσπονδο μέρος του Ιράκ. Και οι Κούρδοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για την ανακύρηξη της ανεξαρτησία τους με την πρωτεύουσα την μαρτυρική Kerkûk.
Από την άλλη μέρια εμείς οι Κούρδοι βλέπουμε το μέλλον του έθνους μας στις αξίες των δυτικών κοινωνιών όπως δημοκρατία, πολυμορφία και ελευθερία της συνείδησης και όχι στα δικτατορικά και ισλαμιστικά καθεστώτα.
Αυτός είναι ο φόβος των Τούρκων στρατοκρατών. Δυστυχώς οι Έλληνες με αντί Αμερικανισμού που τους διακατέχει, αγνοούν τις καινούριες αλλαγές και ισορροπίες και δε βλέπουν πως γεννιέται ένα νέο δημοκρατικό κράτος διπλά τους; Το Κουρδιστάν.
Με φιλικούς χαιρετισμούς.
Serhad Bapir. 24/01/2008

Anonymous said...

Rojbaş kek Serhad Bapîr,

Berî çend roja min di google de li navê hevalekê xwe di geriya ko paşnavê wî Babpîr e û wesa ez ketim di nav blog a te.
Gelekî keyfa min hat dema min berhemên te dîtîn, bi rastî hunere.
Ji ber nivêsîna min ya bi zimanê Yunanî te bawer kir ko belkî ez li Yunanistanê bijîm, lê mixabin ev 11 salin ko me mala xwe ji Athina yê bar kiriye û ez niha li Amsterdamê dijîm.
Raste, ez ji başûrê Kurdistanê me ji bajêrê Sêmêlê, malbata min Koçer in ji eşîreta ertoşî ya.

Min berî niha gelek li Kurdên Yunanistanê geriya lê mixabin ew ji bo derman ji peyda nedibon, ez di xwazim malperek Kurdî bi zimanê Yunanî a ko rojane yan ji heftêyane deng û basên Kurdistanê weşîne.

Ev malpera min e, hêşta ya di têstê de: www.dindarkocer.nl

Carek din ez di xwazi keyfxweşiya xwe bo te diyar bikim ko min tu naskirî, keyfa min gelekî ji Yunanistanê ji tê, lê mixabin ew îdêlociya wan ya çepî ew gelekî paşxisitine.

Li silavên gerim,

Dîndar Koçer
Amsterdam

Anonymous said...

Ez li Studio ya Kurdistan TV ya Europa kar dikim û di demê bêt de ez dê seredana Yuananistanê bikim û filmekê dokumenterî çêbikim li ser Kurdên Yunanistanê, ez dê gelekî keyfxweş bibim eger tu alîkariya min bikî li parêzgeha Makêdoniya, ji ber ko ez çi kesê li wir nas nakim û wek min fêm kirî ji nivêsînên blog a te tu li Thêssalonîkî dijî.

Bi minî di xweşiya de,

Dîndar Koçer